Bahana Swing Mood Ketika Berpantang Sipi Lagi Nak Meroyan

Assalamualaikum WBT dan salam sejahtera. Bertemu kite dalam entry kali ini yang mana saya nak berkongsi pengalaman saya sendiri berpantang anak sulong saya.

bersalin czer pembedahan

Agaknya beginilah keadaan semasa saya melahirkan Adam dengan cara czer dulu. Kalau tengok gambar ni sebelum bersalin mau trauma saya..huhu

Saya dijaga oleh ibu saya sepanjang tempoh berpantang. Berurut, bertungku, berbengkung (saya pakai yang ZapOn saje sebab czer nak ikat kuat-kuat takut terbuka jahitan pula..aauuucchhh) malah semua regime berpantang la kene ikut. termasuk la tak boleh keluar rumah selama tempoh berpantang. Nak cantik dan hot punye pasal kuturutkan jua…hihi.. Maklumlah first time masa ini ilmu tidak banyak lepas tu malu bertanya lebih kepada kawan-kawan pula maka ikut semua nasihat ibu bulat-bulat.

Seawal seminggu dua tu saya tak ambil apa-apa supplement atau jamu. Nak ambil jamu takut panas dan fikir takut anak pon boleh dapat side effect. Ini berpandukan pada pengalaman dari kawan-kawan yang share pengalaman mereka. Jadi sebab risau sgt dan takut apa-apa terjadi pada baby saya, saya putuskan untuk maintain je cara pemakanan saya tanpa ade pengambilan supplement atau jamu. Seminggu boleh tahan lagi tapi bila masuk minggu kedua saya dah start rase tak best. Badan rase sakit-sakit, lenguh-lenguh, mood pon selalu tak menentu kadang rase happy, tetibe je nanti sedih lepas tu nak marah…it’s so not me!.. .Satu hari bile saya tengok diri saya dihadapan cermin dengan keadaan yang tidak bermaya, pucat dan takde seri langsung start dari situ saya cakap kat diri saya…I have to do something to myself..ni baru anak sorang anak beb tak kan dah macam ni keadaan saya…sedih..itu la realiti…sob sob..sob..

OK enough citer sedih…Nak tau macam mana saya berkenalan dengan Shaklee?..Haa meh saye sambung cerita. Tengah sedih-sedih tu saya pon logon la FB saya dan entry first yang masuk dalam newfeed saya hari itu adalah “Set Berpantang dan Set Menyusu Shaklee” dari page kawan saya sendiri iaitu Mama Khairani. Mama Khairani ni adalah school mate, dorm mate dan class mate saya waktu di SEMESTI dulu. Saya memang dah tau die adalah salah seorang pengguna tegar shaklee dan berbusiness online dengan produk shaklee. Hari tu terdetik hati saya nak bukak details tentang produk ini. Dan bila saya baca dan baca dan baca….eh menarik jugak produk ni..100% telah diuji secara klinikal dan yang penting HALAL. Dalam dah berkata-kata aku kene cube produk ni. Terus saya message Mama Ani ni dan dalam 3 hari wallaahhhh dah dapat set yang saya ingin kan di depan mata.

Seminggu consume secara konsisten saya dah dapat rasai perbezaannye. Pertama saya tidak marah-marah lagi..rase lebih tenang…badan dah tak rase letih-letih malah lebih bertenaga nak layan si kecil Adam..muka mangkin berseri, tumit dah tak sakit..kalau tak pagi-pagi bangun tidur rase nyilu sangat nak pijak lantai..dan yang paling best berat badan saya susut tanpa saya sedar…Alhamdulilah saya telah membuat pilihan yang tepat!

set berpantang bersalin normal czer

Set Berpantang Shaklee tak kira anda bersalin secara normal atau cesarean

Kenapa dari awal saya berat hati untuk memilih Jamu. Ia mungkin kerana:
1) Jamu adalah sebatian kompleks. Bila ibu makan jamu, elemen jamu ditransfer ke baby melalui susu badan. Badan anak kecil, hatinya belum matang untuk tapis kepelbagaian unsur yang ada dalam jamu, ini membebankan hatinya. Nak tapis jamu lagi, nak buang bilirubin lagi. Sekaligus melambatkan proses penyingkiran bilirubin. Itulah punca prolong Jaundice.

2) Makan jamu untuk pulihkan badan semasa dalam pantang.Tapi disebabkan jamu ‘berat’ sangat untuk baby. Jadi saya amalkan vitamin. Lagipun vitamin adalah nutrien yang mudah dikenali oleh badan. Jamu perlu diuraikan dahulu baru dapat dikenal pasti badan untuk diserap. Jadi prosesnya tak complicated, badan cepat sihat.Bila badan sihat, zatnya juga dapat kepada anak kita melalui susu badan. *BONUS* Bila makan vitamin, susu badan mencanak-canak macam air terjun ^^, badan sihat, baby sihat, semua happy, kan?

Pengajaran untuk diri saya dan saya harap ibu-ibu di luar sana yang sedang mengandung take note. Jangan skip vitamin semasa mengandung kerana ini membantu tumbesaran baby dalam perut. Bila baby dapat berat ideal, dia cukup sihat untuk berada di luar rahim ibu. Abaikanla mitos-mitos atau pesan lapuk yang cakap “tak usah makan vitamin masa pregnant, nanti baby besar susah nak keluar!” Aduh, janganla macam tu, pengambilan supplemen penting. Sebelum mengandung, semasa mengandung, dan selepas melahirkan.

So take care of yourself ladies, enjoy your motherhood!

Ada antara ibu diluar sana yang inginkan pengalaman pantang yang manis di mana badan sentiasa bertenaga, mood yang tenang dan susu meriah buat si manja? Boleh cuba Set berpantang shaklee. Hubungi saya untuk kolsultasi dan tempahan.

Fadzrin Zainal (017-2071981)

Pengedar Shaklee KLCC, Keramat AU, Setiawangsa dan Wangsa Maju

Muka Persis “Hantu Kak Limah” Baru Sibuk Cari Vitamin

Vitamin Oh! Vitamin..Bile kite becakap pasal multivitamin biasanya statements seperti “Aku perluke ambil vitamin? Sebab Aku sihat je” atau “Baik aku spend duit shopping dari beli vitamin sebab aku bukan sakit pon..” akan terlintas kat hati kite.

multi-vitamin-faq-2x

Jangan risau dulu saya juga seperti anda..tak pernah langsung terfikir untuk mengambil ape-ape vitamin. Konon fikir mase tu muda lagi dan badan bukan ade sakit-sakit pon. Tapi bile lepas bersalin anak saya yang sulong badan mase tu rase letih-letih dan tak bermaya. Kadang terfikir orang lain pon bersalin jugak tapi rase tak la teruk sgt keadaan nye. Kalau artis tu “vouge” je kan..tapi bile saya tgk diri saye kat cermin haihhhh sedih beno keadaannye. Start dari situ saya cakap kat diri saya..I have to do something..kalau bukan saya yang kesiankan diri saya sendiri siapa lagi kan. Saya terus message Ani (my school mate, dorm mate and classmate dan sekarang ni my beloved “mama shaklee”) dan terus ordered set 3M Breast Feeding Shaklee.

Fuuhhhhh!! memang jatuh cinta tahap petala la. Saya yang tak pernah langsung ambil ape-ape vitamin sebelum ni terus jatuh cinta dengan keberkesanan vitamin Shaklee. Benda pertama yang saya perasan mase tu mood saya lebih tenang. Tak de lagi swing mood. Selepas 3 hari , muka pon naik berseri takde la macam “hantu kak limah”…hihi..Since saye ambil set menyusu ni memang meriah la production..alhamdullilah kenyang adam. Tumit takde sakit-sakit lagi…dan yang paling best bile my office mate datang melawat di rumah semuanya macam tak percaya yang saya ni baru lepas bersalin czer sebab muka waktu tu nampak berseri-seri ecewah hihi..Sejak dari tu saye terus consume shaklee dan jadi ahli..

hantu kak limahTiada lagi pengalaman “jadi” kak limah selepas consume vitamin Shaklee

Jadi kenapa kita perlu mengambil multivitamin?? Pernahkah kita terfikir adakah makanan yang kita ambil sudah mencukupi untuk tubuh badan kita atau tidak.

Berikut ialah fungsi-fungsi utama vitamin:

1. Penambahan tenaga segera, mengekalkan kecerdasan tubuh dan kekuatan mental- sangat bagus untuk mereka yang sibuk dan workaholic tetapi sering keletihan dan mahukan tenaga extra.

2.Pelengkap Nutrisi- melengkapkan nutrisi harian kita yang adakalanya sibuk, tak dapat menikmati makanan seimbang. Sangat bagus untuk vegeterian dan anemia.

3. Penting kepada tumbesaran tubuh

4.Menyediakan asas nutrisi, memastikan sel hidup, menggalakkan pertumbuhan sel baru, rambut sihat, kulit & kuku lebih cantik, hormon yang stabil serta menjaga kesihatan tiroid.

5. Melindungi organ dengan memelihara fungsi buah pinggang, jantung dan hati.

6. Melambatkan proses penuaan

Kita jangan keliru antara multivitamin dengan ubat tau. Sama sekali ubat dan multivitamin ni dua benda yang berbeza. Ubat diambil ketika kita sakit sahaja. Vitamin boleh diambil bila-bila masa dan yang paling penting minum air banyak semasa mengambil vitamin. Ubat mengandungi dadah yg membolehkan ia bertindak dengan cepat untuk membunuh kuman. Multivitamin tidak menggunakan dadah tetapi mengandungi banyak vitamin-vitamin yang sihat yang digunakan untuk melawan segala penyakit.

Jadi jika anda pernah mengalami pengalaman yang lebih kurang sama seperti yang telah saya lalui, apa kata anda cuba vitamin Shaklee.

Kalau anda mahu membuat pesanan multivitamin Shaklee yang best ni atau mahu tahu lebih lanjut untuk keperluan vitamin anda, boleh hubungi Ayen untuk konsultasi dan tempahan ya. Bertemu kite di post yang seterusnye. Tata titi tutu…

Fadzrin Zainal (017-2071981)

Pengedar Shaklee KLCC, Keramat AU, Setiawangsa dan Wangsa Maju