Cipta Kerja Sendiri

Zaman sekarang memang zaman mencabar. Kalau adik-adik lepas je dapat scrol dan dipanggil bekerja dengan position idaman hati yang betul-betul line belajar masa dekat “U” tu silalah sujud syukur yer. Bukan semua bertuah macam adik. Berapa ramai yang masih menganggur. Dan berapa ramai yang terpaksa bekerja luar bidang masa belajar. Terpaksalah hadap aje yer dak. Alamatnye kalau memilih kerja memang sampai bila2 pon la tak dapat kerja.

15319083_1377586418942787_6437828424010456428_n

Continue reading

Advertisements

Online Business Trend Masakini

“Atuk borek, cucu rintik” Ini peribahasa Ayen gubah untuk bersesuaian dengan cerita kali ini. Arwah atuk Ayen adalah seorang peniaga. Selepas perang dunia kedua atuk memang memilih untuk berniaga secara kecil-kecilan untuk menyara keluarga. Atuk berniaga barang basah macam ikan, sayur, ayam, daging. Waktu tu masih belum dapat tapak di pasar keramat. Jadi Atuk bawa barang berniaga naik moto roda tiga round satu kampung. Mama selalu cerita Atuk orangnya sangat jujur. Berniaga untungnya bukan banyak, tapi cukup makan pakai sekeluarga saja. Untung ribu2 jauh sekali. Tapi Atuk orangnya kuat semangat. Tak pernah putus asa. Walau perniagaannya kecil-kecilan tak pernah dia merungut duit tak cukup. Itu hebatnya kalau orang kuat iman dan berpegang teguh dengan rezeki allah.

business

Continue reading

Kelas Blog Cikgu Joe ~ Siri 1

Hari ni Ayen excited sangat dapat menghadirkan diri Kelas Blog anjuran SuperMom. Sampai malam tadi pon tak lena tidur excited punya pasal…hihi. Ini kali kedua Ayen dapat hadirkan diri sama-sama belajar bersama sahabat Shaklee yang lain menuntut ilmu secara eksklusif dengan Cikgu Joe; sifu blog hebat yang memang terkenal di kalangan warga supermom dan susur galurnya. Tengok saja blog Diet Diet Sihat hasil air tangan Cikgu Joe. Berapa ratus ribu “viewer” yang bertandang ke blognya dan of course hasil dari blognya memang lumayan. Penulisan mantap, fakta tak boleh disangkal belum tengok lagi grafik hebat yang membuat kita tergedik-gedik nak tekan untuk membaca. Inilah ilmu yang Ayen cari-cari untuk memantapkan skill berblog Ayen. Bila dah dapat peluang keemasan macam ni baik kita grab! Kalau nak attend kelas diluar sana mahal kosnya.

Sambil-sambil tunggu geng lain, kita berselfie dulu dengan Cikgu Joe

Sambil-sambil tunggu geng lain, kita berselfie dulu dengan Cikgu Joe

Continue reading