Posted in Keahlian

Motivasi Berniaga

bertindak-mengikut-sasaran-1024x817

1 Asal : Saya takde duit nak berniaga.
✔Ubah : Sebab saya tiada duit lah saya mesti berniaga.
.
2. Asal : Saya mana ada bakat berniaga.
✔Ubah : Saya mesti cari seseorang untuk belajar berniaga.
.
3. Asal : Keluarga saya mana ada berniaga.
✔Ubah : Saya mesti jadi contoh kepada keluarga saya untuk berniaga.
.
4. Asal : Saya mana ada masa berniaga. Selalu sibuk.
✔Ubah : Saya mesti belajar urus masa. 24 jam cukup jika bijak uruskan masa.
.
5. Asal : Saya takut gagal, tak laku dan malu.
✔Ubah : Apa yang saya dapat jika saya takut & malu? Tak dapat apa pun. Buat & adjust je.
.
6. Asal : Saya takut sombong bila kaya.
✔Ubah : Ramai juga orang miskin yang sombong. Saya kaya saya tidak menyusahkan sesiapa. Saya boleh bantu orang yang memerlukan.
.
7. Asal : Saya banyak hutang.
✔Ubah : Sebab banyak hutang lah saya mesti berjaya dalam bisnes. Keuntungan bisnes boleh bayar hutang dengan lebih cepat.
.
8. Asal : Saya belum bersedia. Ilmu & pengalaman tiada.
✔Ubah : Saya mesti bertindak sekarang. Ilmu & pengalaman pasti ada sepanjang saya berniaga.
.
9. Asal : Kalau saya kaya & berjaya, saya takut kahwin dua, tiga atau empat.
✔Ubah : Ramai juga orang miskin yang kahwin lebih dari satu. Saya mesti fokus untuk dalam bidang bisnes.
.
10. Asal : Bila masa sesuai untuk bermula?
✔Ubah : Sekarang masa sesuai untuk bermula. Ya. Sekarang! Bukan esok.
.

Continue reading “Motivasi Berniaga”

Advertisements
Posted in tsunamishaklee

Smartphone Pujaan Hatiku

Sekarang Handphone/Smartphone dah jadi satu keperluan. Kalau dulu (around 1999) pakai handphone cap nokia pon dah kira gah gila. Ayen pakai handphone start diploma di UiTM Shah Alam. Itu pon hadiah dari mama sebab katanya lepas ni tak perlulah nak line up kat public phone bila nak borak-borak tanya khabar. Pakai pon jenama nokia, model awal dari 3210 ada antena secotet atas die nama model pon dah tak ingat..hahaha. Kira dalam golongan hebatlah pakai handphone waktu tu. Ayen ni baik hati orgnye..hahaha siap bgtau gak kat member selevel sape mak ayah ade emergency boleh call anak diorang guna handphone ayen. Sudahnya handphone serupa public phone jadinya. Hihi..takpela kan kita memudahkan urusan orang, allah mudahkan urusan kita.

Handphone/Smartphone yang pernah dan masih berjasa kepadaku
Handphone/Smartphone yang pernah dan masih berjasa kepadaku

Continue reading “Smartphone Pujaan Hatiku”

Posted in tsunamishaklee

Kedai Alam Maya

Seriously walau diriku adalah orang IT tapi dunia blog, FB Page dan social media ni memang dunia baru bagi Ayen. Lebih2 lagi berFB untuk promosikan shaklee product. Bila Ayen bagitau mama Khairani Bahaudin yang ayen nak aktif berbusiness, mama ani terus bagitau ade 2 benda penting yang ayen kene setup buat kedai online ayen. Pertama WAJIB ada blog, kedua WAJIB ada FB page. Ini dua media paling common buat kami online business.

Continue reading “Kedai Alam Maya”

Posted in tsunamishaklee, Uncategorized

Bonus Dah Masuk

Biasanya kalau kerja dulu bonus ayen masuk akhir tahun. Masyallah lame betul nak tunggu bonus “masak ranum” untuk dituai. Rase macam tak sabar nak tunggu setiap tahun. Tapi dengan shaklee, setiap tengah bulan setiap SID akan merasa bonus dari shaklee. Bonus Shaklee ni unik sikit. Banyaknya hasil tuaian bonus adalah berpandukan usaha kita. Banyak usaha, banyak hasil. Sikit usaha, gigit jari la gamaknya. Adat berniaga tidak sama dengan keadaan Ayen dulu yang makan gaji.

quality time concept clock

Continue reading “Bonus Dah Masuk”