Posted in Set Wanita

Kenali Tanda-Tanda Ovarian Cyst

Teringat kisah seorang sahabat lama Ayen yang mengalami cyst. Pada peringkat awal beliau tidak tahu kewujudan cyst dalam dirinya. Setiap kali period datang menurutnya confirm sakit senggugut berguling-guling. Adakala terpaksa ambil cuti sakit sebab tak dapat tahan kesakitan. Dah sakit macam mana nak kerja. Sebab kerap sangat mengalami senggugut luar biasa maka beliau terus buat further check up. Dan beliau disah kan oleh doktor mengalami cyst. Sedihnya hati ini Allah saja yang tahu. Jadi lesson learn buat kita, kenali tubuh badan jika mengalami sakit luar dari kebiasaan buatlah pemeriksaan lanjut. Alhamdullilah jika segalanya normal tapi jika ada sebarang komplikasi kan bagus kita tahu dari peringkat awal. Sekurangnya kita ada banyak pilihan dalam mencari penawarnya.

cyst2

Continue reading “Kenali Tanda-Tanda Ovarian Cyst”

Advertisements
Posted in Set Ibu Mengandung, Uncategorized

Ada Cyst Ketika Mengandung. Igauan Ngeri Buat Bakal Ibu

cyst

Seorang ibu muda luluh hatinya bila mengetahui kandungannya ada cyst. Alhamdullilah walau baby dalam keadaan baik ibu mana yang tidak akan risau betul tak? Inilah berita baru yang Ayen terima dari salah seorang kenalan rapat. Scan mahu mengintai “si kecil” yang sedang lena tiba-tiba doktor baru “discovered” ada cyst yang agak besar turut sama membesar di dalam rahim. Masyallah dugaan berat buat ibu muda ini. Sedih sangat. Ayen anggap kenalan rapat ni macam adik sendiri. Apa yang boleh ayen buat hanyalah nasihatkannya bersabar banyak-banyak dengan dugaan ini. Berdoa dengan allah yang esa agar baby sihat sentiasa dilindungi dan tidak putus harapan untuk berikhtiar.

Continue reading “Ada Cyst Ketika Mengandung. Igauan Ngeri Buat Bakal Ibu”