Posted in Optimum Health

Ketumbuhan Di Payudara Buat Duniaku Gelap Sementara

Badan yang sihat, tiada batuk, tiada demam tapi tiba-tiba memberikan “isyarat” luarbiasa pada kita dan lebih menakutkan “isyarat” yang ditunjukkan merupakan permulaan episod ngeri yang tidak akan kita lupakan. Apa yang patut anda rasa apabila keluar lelehan DARAH pada payudara yang selama ini semuanya ok ok saja. Takut? Panik? atau Tenang-tenang saja? Kalau Ayen memang akan rasa takut, sedih dan berbagai perasaan lagi. Seperti ada batu besar menghempap badan rasanya. Beratnya Allah saja yang tahu. Paling ditakuti kalau doktor sahkan ada sel kanser dalam badan Ayen. Agaknya inilah detik-detik cemas yang dirasai oleh Puan Zamzakidah. Nak tahu lebih lanjut cerita ini? Jom kita soroti sama-sama.

Continue reading “Ketumbuhan Di Payudara Buat Duniaku Gelap Sementara”

Advertisements
Posted in Set Berpantang, Testimoni

Tips Memilih Set Berpantang Terbaik Buat Bakal Ibu

Tak sabar rasanya nak peluk, cium baby yang kita kandung. Betul tak? Laksana bauan dari syurga..wangi, nyaman dan mententeramkan jiwa. Namun sebelum melalui pengalaman terindah ini, salah satu perkara yang wajib ibu-ibu sediakan adalah memilih set berpantang yang terbaik sepanjang tempoh berpantang. Elok sediakan awal jadi tidaklah terkocoh nanti. Manalah tahu, due date lagi dua minggu tapi tanda bersalin dah ada. Baby dah tak sabar nak melihat dunia dan jumpa mama dan papa tapi set berpantang tiada lagi. Kadang-kadang benda kecil begini yang akan memgganggu emosi ibu-ibu nanti. Jadi lebih elok sediakan awal-awal.

Continue reading “Tips Memilih Set Berpantang Terbaik Buat Bakal Ibu”

Posted in Informasi

Apakah Maksud “Low Fire Danger” Pada Baju Kanak-Kanak?

 

FB_IMG_1524576593835

Pernah tak mommies semua terjumpa label baju anak-anak kita dengan label “Low Fire Danger”. Pernah tak kita terfikir apa maksudnya label ini. Kebanyakkan label yang kita jumpa di negara kita selalunya merujuk kepada saiz baju dan cara nak basuh baju (samada dry cleaning atau warm water) kan. Tapi yang ini mungkin kita jarang jumpa.

Continue reading “Apakah Maksud “Low Fire Danger” Pada Baju Kanak-Kanak?”

Posted in Set Subur, Testimoni

10 Tahun Penantian, Kini Berakhir.

Anak merupakan anugerah paling agung buat pasangan suami isteri yang sudah berkahwin..nak nak bagi pasangan yang baru mendirikan rumah tangga. Bagi pasangan yang belum dikurniakan cahaya mata walau sudah mendirikan rumah tangga bertahun lamanya pasti akan dihujani dengan pertanyaan cepucemas tentang anak dari sanak saudara yang kadang kala akan buat kita jadi fobia. Berpeluh dahi memikirkan jawapan yang nak diberikan dan akhirnya “silence is the best answer” kan.

newborn-1328516_1920

Continue reading “10 Tahun Penantian, Kini Berakhir.”

Posted in Testimoni

Luka Melecur Akibat Terkena Kuah Panas Sembuh Dengan Sapuan Krim Ini

Anak adalah anugerah Allah. Bila si anak terluka sikit, pedihnya hati ibu susah untuk diungkapkan. Lagi-lagi apabila ianya berlaku ketika kita tidak bersama mereka. Betul lah dengan ungkapan “malang tidak berbau” bila satu tregedi yang tidak boleh dilupakan terjadi pada anak sendiri.

Kali ini Ayen nak share dengan uols semua pengalaman seorang ibu (Puan Fiza) yang melalui tragedi pilu apabila anak kesayangan beliau yang hanya berumur setahun lebih ketika itu terkena kuah panas dan mengalami lecur di tangan munggil bayi ini.

malecur5

Continue reading “Luka Melecur Akibat Terkena Kuah Panas Sembuh Dengan Sapuan Krim Ini”

Posted in Shaklee Activity

Resepi Termahal

Siapa minat memasak? Meh bagitau Ayen sebab Ayen pon minat memasak. Bolehlah kita kongsi resepi masing-masing. Mana yang lain dari yang lain, istimewa dan klasik lagi lah Ayen suka kumpul. Kalau resepi tu mudah dan pantas pon best juga. Ayen ni seleranya tekak melayu jadi kebanyakkan resepi adalah lauk pauk kampung. Lauk kampung ni “berhantu” tau sebab kadang makan 2 pinggan nasi pon tak sedar. Itu belum lagi mak mertua lalu belakang pon tak sedar. Ini kalau tahap parah sangat boleh terjadi.

Continue reading “Resepi Termahal”

Posted in Set Awet Muda, Testimoni

Wajah Tampak Muda Dari Usia. Apa Rahsianya?

“Eh siapa ni? Adek yer?” Padahal yang kat sebelah tu anak. Uih terus flip-flip tudung hakak.
.
“Adek nak beli apa yer?” Padahal kawan yang ditegur tu umur dah masuk 30an..anak 5. Yang tanya pula adek baru lepas grad kerja sales girl sementara tunggu jawatan tetap. Ahaks tertipu Adek…
.
Tengah dok belek menu, datang dah waiter tanya apa yang nak diorder. “Makcik nak makan ape?” Padahal yang tanya tu sebaya kita je agak lagi tua kot umurnya. Rase nak bangun je cari kedai lain betul tak..huhu
.
Ini antara situasi yang biasa kita jumpa bila bercakap tentang topik tampak muda dari usia. Ada situasi perasannya semanis madu. Situasi yang lagi satu ni pula rase nak makan orang aje kan.

Continue reading “Wajah Tampak Muda Dari Usia. Apa Rahsianya?”

Posted in Set Kanak-Kanak, Set Minda Cerdas

Ciri-ciri Anak Bijak Walaupun Agak “Annoying”

Assalamualaikum semua mama hebat! Setiap hari bersama anak-anak mesti ada keletah mereka yang mencuit hati. Terutamanya yang kecil dan berusia antara  dua hingga enam tahun.  Walau sesibuk bagaimanapun sebagai ibu kita akan sentiasa cuba ambil masa untuk  mengenali kelakuan anak manja kita. Dah tentulah sebab perhatian ibu ayah yang tak berbelah bahagi inilah yang akan menjadikan anak bijak dan berkeyakinan  tinggi.  Mereka tahu diri mereka kaya kasih sayang.

Tapi ada masa, masya Allah, anak kita ni ada je perangai-perangai diorang yang buat mama geram dan buat mama jadi “mak ko ijau?”. Sabar ye mama, sebab tingkah laku yang buat mama dan ayah hilang sabar tu  merupakan tanda anak-anak bijak. Jom tengok, anak-anak mama ada tak perangainya begini?

Continue reading “Ciri-ciri Anak Bijak Walaupun Agak “Annoying””