Parents Sila Ambil Perhatian! 12 Simptom Penyakit Pada Anak Yang TAK BOLEH Diabaikan.

Kesihatan anak menjadi prioriti utama kita. Kalau anak tak sihat sangat meruningkan hati  apatah lagi ada simptom – simptom yang mencurigakan. Memang tak sanggup tengok anak tanggung kesakitan. Rasa macam kita ni tak berdaya bantu anak.

Disebabkan hal itu, bila anak tunjukkan simptom awal sesuatu yang mencurigakan cepat-cepat bawa dia berjumpa doktor pakar atau cari jalan untuk rawatan awal sakitnya sebelum ia bertambah teruk sampai di luar kawalan kita. Kadangkala dari kaca mata ibu bapa, kita mungkin terlepas pandang tentang simptom-simptom bahaya sesuatu penyakit.

Berikut antara simptom bahaya  penyakit yang tak patut diabaikan oleh ibu bapa.

1. Demam panas

Kalau suhu badan bayi usia 3-6 bulan lebih dari 37.8 darjah selsius segera bawa anak jumpa doktor. Bagi usia ini, suhu tersebut boleh dianggap sebagai demam panas. Selepas usia tersebut, suhu mencecah 39 darjah selsius baru dianggap demam panas. Perlu diingat, bukan hanya bacaan suhu dipaparkan di termometer sahaja yang penting tetapi jika demam masih belum turun, dan bayi anda nampak tak sihat, segera jumpa doktor.

2. Demam berpanjangan

Jika lepas empat jam diberi ubat, demam anak masih belum berkurangan atau jika demam yang tidak diberi ubat (tinggi atau rendah) berpanjangan lebih daripada 5 hari, terus bawa anak berjumpa doktor.

3. Demam diikuti dengan sakit kepala

Anda perlu berhati-hati jika anak mengadu sakit leher, leher tegang atau sakit kepala yang diikuti dengan demam, kemungkinan simptom ini ada kaitan dengan meningitis.

4. Tanda merah pada kulit

Tindak balas alergi kepada beberapapenyakit simptom sedemikian perlu diperiksa dengan betul dan rawatan boleh dimulakan. Jika anda perasa kulit anak ada tanda-tanda merah, segera bawa jumpa doktor.

5. Alat sulit tidak normal

Sepatutnya anda perlu sentiasa periksa keadaan organ badan anak untuk mengesan sebarang tanda-tanda tidak normal terutama pada alat sulitnya. Jika ada ketidaknormalan dikesan, segera dapatkan nasihat perubatan.

6. Sakit perut tiba-tiba

Jika si kecil mengadu kesakitan sekitar pusat, atau di sebelah kanan abdomen, bawa anak jumpa doktor kanak-kanak terutama jika aduannya diiringi dengan lain-lain simptom seperti muntah atau cirit-birit. Ia mungkin petunjuk penyakit  apendiks, kesakitan yang berkembang pantas melainkan didiagnos dengan cepat.

7. Pening kepala diikuti muntah

Migrain bukan masalah biasa di kalangan kanak-kanak, tetapi simptom ini perlu diperiksa dengan lebih teliti oleh doktor pakar.

8. Air kencing berkurangan

Simptom ini biasanya diikuti dengan mulut kering, kulit pucat, muntah atau cirit-birit dan ia mungkin petunjuk anak mengalami dehidrasi. Jika anak anda mengalami simptom ini, cepat bawa dia ke hospital berhampiran.

9. Bibir berwarna biru

Petunjuk ini mungkin dikaitkan dengan masalah sukar bernafas. Anda mungkin perasan si kecil susah menarik nafas atau berbunyi ‘wheezing’ apabila bernafas. Ini mungkin ada kaitan dengan masalah pernafasan yang disebabkan oleh tindak balas alergi atau serangan asma. Dalam kes ini, terus dapatkan rawatan di klinik berdekatan.

10. Muka, lidah atau bibir membengkak

Ini adalah ciri-ciri petanda tindak balas alergi yang kuat. Ia tak boleh dibiarkan kerana jika doktor mendapati ia perlu rawatan segera, kemungkinan anak mesti dihantar ke bilik kecemasan.

11. Muntah selepas terjatuh

Simptom ini mesti diperhatikan terutama jika berlaku kepada bayi. Ia mungkin ada kaitan dengan kecemasan neurologi. Jika anak anda mengalami simptom ini, jangan berlengah, jumpa doktor secepat mungkin.

12. Pendarahan berlebihan

Jika anak anda cedera dan darah yang keluar tidak berhenti selepas beberapa minit bahkan semakin banyak, bawa anak jumpa doktor untuk pensterilan dan rawatan yang betul boleh diberi.

Ibu bapa perlu segera ambil tindakan jika mendapati anak mengalami satu atau lebih daripada simptom-simptom berikut. Jika selepas berjumpa doktor, tiada apa-apa yang serius, anda berpuas hati. Better be safe than sorry.

Jangkitan berulang menunjukkan sistem imun yang lemah.

Setiap hari kita dan anak-anak kita diserang  berjuta jenis bakteria, beratus jenis kulat, bermacam jenis parasit dan lebih 2000 jenis virus.Kuatkan Sistem Imun anak kita dengan memberikan nutrisi yang cukup.
Sistem Imun yang kuat akan menangkis apa sahaja serangan virus, bakteria yang menyebabkan jangkitan pennyakit.

Supplemen yang baik untuk mencegah anak sakit daripada Shaklee

1.Mealshakes

2. Omegaguard

3.Vitalea for Children

4. Vitamin C chewable

5. Nutriferon

Jika anda anak-anak yang sering demam lagi-lagi bagi anak-anak yang dihantar ke taska, kuatkan imun badan mereka dengan vitamin shaklee. Insyaallah “lawatan” ke klinik dapat dikurangkan. Bila anak-anak sihat mama pon happy betul tak.

Mahukan testimoni best dalam merawat anak-anak yang sering sakit? Jom kita ketahui apa yang ibu hebat ini lakukan sehingga mampu meningkatkan taraf kesihatan keluarga beliau ke tahap optimum dan sama sekali mampu mengubah kehidupan mereka. Click link di bawah ini :

https://tokeyvitaminklcc.wordpress.com/2017/03/25/tiada-lagi-episod-ulang-alik-ke-klinik-bawa-anak-anak-yang-selalu-jatuh-sakit/.

…………….

Konsultasi dan tempahan boleh hubungi Ayen di talian 017-2071981.

Fadzrin Zainal (Ayen)

Whatsapp : https://www.wasap.my/60172071981

Founder of Tokey.Vitamin.KLCC

Buasir Bak Kelopak Bunga Sembuh, Jaundice Menurun, Slim Tanpa Sengaja – Selepas Mengamalkan Set Berpantang Moden Ini

SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 3
TESTIMONI 24: FARAH QURRATUN AINI

[BUASIR KETIKA HAMIL SEMBUH & JAUNDICE CEPAT TURUN DENGAN SET BERPANTANG SHAKLEE]
.

Assalammualaikum Saya Farah Qurratun Aini ibu kepada 2 orang cahaya mata. Saya ingin berkongsi kisah Shaklee Effect saya selepas menggunakan set berpantang Shaklee yang sangat awesome tu.
.

Kisahnya saya mengalami sembelit ketika berpantangkan anak sulung pada tahun 2014. Ketika itu disebabkan tiada pengalaman saya lambat mengambil ostematrik. Kesan nya ketika hendak membuang najis sudah menjadi keras. Disebabkan itu saya mengalami pendarahan dan ada sedikit buasir. Namun begitu selepas berpantang saya tidak berusaha untuk menghilangkan buasir tersebut kerana saya tidak lagi mengalami sembelit dan tidak berasa sakit.
.

Namun begitu, disebabkan tidak mengambil kisah tentang masalah buasir tersebut, saya sekali lagi mengalami sembelit yang teruk ketika mengandungkan anak yang ke-2. Bila sembelit maka bausir pun muncul. Apa yang saya perasan , pengambilan coklat yang banyak ketika hamil menjadi penyebab saya sembelit. Bila dah sakit, bengkak dan berdarah saya terus mengambil Ostematrix, Omega Guard dan Garlic Complex. Alhamdulilah buat sementara waktu buasir tersebut tidak lagi sakit dan bengkak. Namun ketika usia kandungan 7 bulan ,saya merasakan buasir saya makin terkeluar disebabkan faktor bayi makin membesar dan menekan usus kita.
.

Apabila saya melalui proses bersalin normal, masalah buasir saya sampai ke tahap yang teruk. Menurut kata nurse yang datang melawat buasir saya dah keluar menjadi bentuk kelopak bunga ros dan saya dapat merasakan buasir tersebut bengkak. Doktor juga mengesyorkan saya melakukan pembedahan ikat buasir tersebut selepas berpantang. Kesan luka ketika proses bersalin juga membuatkan kesengsaraan yang amat sangat. Saya tidak boleh duduk dan jika berusaha untuk duduk pon saya perlu sengetkan punggung namun tidak lebih dari 15 minit. Menyusukan bayi juga saya terpaksa menyusukan secara baring.. Lagi bertambah sengsara apabila saya dan bayi di tahan wad semula kerana bacaan kuning bayi pada hari ke-3 13.7mg/dL. Keadaan diri yang begitu dan perlu menyusukan bayi sekerap yang boleh untuk menurunkan bacaan kuning membuatkan saya rasa sangat tertekan namun saya tabahkan jua hati. Fahamlah kan katil hospital macam mana..tinggi dan keras.
.

Alhamdulilah, asbab saya mengambil set berpantang Shaklee, esoknya hari ke-4 bacaan kuning bayi menurun dan petang itu saya boleh discaj dari wad. Bila balik rumah , saya pulun lagi beri susu sekerapnya kepada bayi dan malam tu saya mula mengambil Vivix. Alhamdulilah hari ke-5 bacaan kuning 12.2mg/dL dan hari ke7 bacaan kuning 9.5mg/dL dan doctor terus discaj anak saya dari kuning. Namun kami tetap membawa anak cek kuning sehingga hari ke-10 dan bacaan akhir kuning nya ialah 7.0mg/dL. Sepenuhnya anak saya sembuh dari jaundice

FB_IMG_1491489429863

Selain itu, susu badan juga lebih meriah berbanding ketika berpantang anak sulung dan paling menakjubkan setelah 2 minggu konsisten ESP, Vita C, B-Complex, Ostematriks, Omega Guard, Garlic, Lecithin, dan Vivix , buasir saya semakin mengecut dan jahitan saya juga semakin sembuh. Saya dah boleh bergerak laju tanpa memikirkan luka jahitan dan saya tidak langsung berasa ngilu dibahagian jahitan. Saya tidak langsung alami sembelit walaupon saya mengambil minuman coklat. Yang paling saya teruja selepas berpantang buasir saya langsung tiada..nurse yang buat checkup ketika genap sebulan selepas bersalin juga terkejut melihat buasir yang teruk dahulu semakin sembuh dan Alhamdulilah saya yakin buasir saya sudah tiada dan tak perlu lagi melakukan pembedahan ikat buasir. Dan bonus nya, berat badan saya juga hanya tinggal 50Kg sahaja berbanding masa buat buku pink ketika usia kandungan 8minggu berat saya 55Kg dan pagi sebelum bersalin berat akhir saya 63Kg. Jumlah berat saya turun dengan Set Berpantang Shaklee ini ialah 13kg.
.

Alhamdulilah.. Itulah Shaklee Effect saya. Dan saya amat mengesyorkan ibu-ibu di luar sana yang mencari Set Berpantang pilih lah set berpantang Shaklee kerana ia sangatlah value for money!!

…………..

Jika Ada mommies di luar sana yang mengalami masalah yang sama, jangan biarkan masalah kesihatan mommies melarat. Boleh berikhtiar dengan set berpantang shaklee insyallah hasilnya baik.

Konsultasi dan order boleh hubungi Ayen dengan whatsapp ke http://www.wasap.my/60172071981

Fadzrin Zainal (Ayen)

Whatsapp : 017-2071981

Pengedar Shaklee Malaysia – Your Trusted SID

“Ingat Shaklee, Ingat Ayen”

Dek Kerana Takut Hilang Hidung Aku Tekad Mencari Penawarnya

SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 3
TESTIMONI 25: NORHAFIZAH ZAMRI

.

Nama saya Nurhafizah Zamri . Saya berumur 29 tahun dan sebagai surirumah sepenuh masa ..saya mengunakan Shaklee sejak 2 tahun yang lepas akibat kulit kusam selepas bersalin dan resdung yang agak menganggu setiap pagi hari2 saya sejak dari sekolah lagi.
.

Setiap pagi akan kedengaran di setiap ruang rumah kelas ataupon tempat kerja saya bersin setiap pagi ..arhhhh malunya ..tidak boleh dibayangkan.
.

Bukan itu sahaja resdung yang saya alami juga mengakibatkan saya alah pada habuk dan makanan. Bukan pada makanan laut seperti sotong udang dan ketam sahaja malah pada semua makanan seperti ayam dan ikan yang tidak fresh juga akan menyebabkan saya mengalami kegatalan pada hidung dan mata. Yang lagi teruk mata saya akan membengkak, berair dan gatal kemerahan dengan teruknya.
.

Boleh bayangkan tak saya juga tidak boleh membeli ayam di Tesco kerana ayam-ayam disana sudah tidak segar lagi. Pasar malam adalah hanya tempat saya membeli makanan basah .
.

Oleh kerana takutkan kehilangan hidung yang sering diperkataan saya mula cuba mencari penawar untuk permasalahan saya.
.

Untuk permulaan saya hanya mengamalkan vitamin C sahaja dah sebulan kemudian baru lah menambah Alfalfa sebagai 1 set resdung.
.

Saya konsisten makan dalam sebulan dan telah menunjukan tidak balas bahawa saya tidak lagi bersin diwaktu pagi dan mengalami kegatalan pada mata dan hidung saya.

FB_IMG_1491302062395

Saya juga boleh makan makanan laut tanpa berpantang lagi seperti selalu. Alhamdulillah ..akhirnya saya keluar dari masalah saya yang menghantui saya bertahun-tahun lamanya sejak dari sekolah lagi .
.

Terima kasih Allah..

Pada mereka yang mengalami masalah seperti saya anda boleh mencuba Set Resdung Shaklee ini kerana ia sangat berkesan. Saya yakin ia juga berkesan pada anda.

……

Ada antara anda yang mengalami masalah resdung? Jangan simpan sakit ini lama-lama takut rompong hidung. Boleh berikhtiar dengan set resdung shaklee.

Whatsapp saja Ayen di http://www.wasap.my/60172071981 untuk konsultasi dan tempahan.

Fadzrin Zainal

Whatsapp : 017-2071981

Pengedar Shaklee Malaysia

 

ANXIETY DISORDERS – Bagaimana Untuk Mengatasinya?

 

SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 3
TESTIMONI 26: SOFIAN MOHAMAD

[ANXIETY DISORDERS – BAGAIMANA AKU MENGATASINYA?]
.

Aku dah lama amalkan makan supplement ni sejak umur 20an. Lebih kurang 18 tahun mcm tu. Dulu aku ambil Spirulina, minyak ikan dan vitamin C setiap hari. Sebulan sekali aku detox badan untuk 3 hari. Kalau first time buat detox buat 7 hari ye…Masa tu tak kenal Shaklee so aku detox guna brand Y.
.

Maybe tu muka dan badan awet muda kot. Kalau travelling gi mana-mana memang orang akan ingat budak baru nak masuk U walapun dah jadi bapak budak. 😊😊😊
.

Di awal 20an aku dah dapat kerja yang baik (swasta) coz takde rezeki ngan gomen. Setiap tahun aku dapat kenaikan pangkat dan berpindah ke Company lain untuk meluaskan pengalaman aku. Bebanan kerja semakin berat. Yes…aku masih amalkan supplemen tapi dalam masa yang sama aku dah create new bad habits dalam kamus hidup aku.
.

Aku menjadi perokok tegar dan selalu skip makan. Coz masa aku banyak terluang dalam kapal terbang traveling dan jumpa clients…aku always skip my meals. Hidup aku hanya bergantung kepada air putih. Nescafe jadi makanan harian aku. Dalam 1 hari aku boleh minum 12 gelas nescafe 3 in 1 just to keep me awake sebab masa kerja aku tak sama dgn org kat ofis. Org kat ofis cuma kerja jam 8 hingga 5. Aku kerja 24 jam dan tidur 2 jam sehari sebab aku terpaksa respond to colleagues and clients mengikut time zone mereka.
.

I love and enjoy my works to the limits tapi dalam masa yg sama aku rosakkan sistem kekebalan tubuh badan aku secara perlahan2.

Rezeki aku dalam pekerjaan memang baik tapi bebanan semakin bertambah sehingga sampai satu tahap tu, aku rasa terlalu stress dan amik keputusan untuk kerja di kampung halaman.

Alhamdulillah aku dapat kerja di tempat sendiri. Masih travelling to oversea tapi tak sekerap dulu. Sebulan sekali macam tu. Kesihatan aku masa ni tengah merosot. Supplemen aku makan on and off tak konsisten macam dulu. Sehingga lah aku jatuh sakit pada Dec 2014.
.

1st time kena attack tu jantung aku sakit bebenar, nafas tersekat, berpeluh, tangan kaki sejuk, muka pucat, masa tu ingat masa dah tiba. Rasa menyesal tak spent banyak masa bersama keluarga. Menangis dlm hati minta Allah panjangkan umur agar dapat menebus kekurangan yg aku buat untuk diri aku dan keluarga.Terus masuk emergency ward. Lepas masuk drip, baru badan kembali normal. Masa tu doktor syak kena gastrik coz ujian darah dan ecg normal.
.

Sejak kejadian tu hidup aku berubah 360 darjah. Hampir setiap hari aku di serang benda yg sama. ER gomen dan swasta dah jadi rumah kedua aku. Nak bawa kereta pun aku tak mampu. Pergi tempat crowded atau solat jumaat memang aku kena serang.
.

Doktor dah habis idea apa penyebab sakit ni. 1 hospital swasta ni terang-terang tolak aku and refer my case pergi gomen hospital. Mereka cuma cakap kena GERD. Tapi nape sampai nak pengsan atau rasa nak mati setiap kali kena serang? Org lain pun ada GERD tapi tak lah sampai pengsan2 gitu.
.

Aku ketandusan petunjuk. Dalam masa yg sama ada juga yg cakap aku kena santau atau gangguan jin.

Then, aku pun pergi rawatan alternatif. Bab mandi dan minum air tu jgn sebut, naik kembung perut minum air. Jangan pikir aku tak percaya benda ghaib atau sihir sebab Allah dah bagitau kita ni tak bersendirian. Tapi takde perubahan.
.

Aku memang syak yang aku ada penyakit GERD coz cara hidup aku di masa lampau memang berkaitan. PENGSAN DAN TAKUT 24 JAM. Ini yg aku ingin cari jawabannya. Kenapa???

Aku masih kerja tapi ambil cuti tapi since aku punya masa kerja fleksible dan boleh kerja kat rumah, aku mula menjadi pengikut Mr. GOOGLE secara berjemaah. Aku spent berjam-jam setiap hari utk cari petunjuk tentang penyakit aku.
.

Aku mula lebihkan masa utk berzikir utk ketenangan dan memperbaiki solat aku untuk diberi petunjuk. Hehehe…mesti ada yg cakap selama ni tak solat ke??? Solat memang buat tapi kita sebagai manusia memang khilaf. Kadang-kadang solat tu hanya untuk cukupkan fardu kita sebagai Islam tetapi rukunnya, tertibnya, bacaannya semua kena perbaiki. Itulah yg aku tengah usahakan.
.

Alhamdulillah Allah Maha Penyayang lagi Maha Mengasihani. Masa Google info awal Januari 2016 (masa ni aku dah setahun sakit dan berat badan turun dibawah paras underweight sebanyak 16 kg), aku menemui 1 blog member Shaklee pasal Anxiety Disorders.
.

Punyalah syok aku baca mengalah kan ambik exam kat U dulu. Semua tanda-tanda anxiety tu ada pada aku. Setelah baca blog tu aku buat review semua blog kat website pasal anxiety termasuk dari doktor professional seperti Dr. Zubaidi.

Majority mengesyorkan ambik Vit B-Complex, minyak ikan Omega 3, magnesium untuk rawatan Anxiety Disorders.
.

Selepas aku buat percaturan sendiri, aku ambil keputusan mencuba supplemen ni tetapi which brand?

Dalam masa setahun aku sakit memang aku dah cuba apa saja produk yg disyorkan termasuk cap ayam, kilang belakang rumah atau yg branded. You name it. Memang aku dah cuba. Setahun sakit tu aku dah spent almost 50K utk bil hospital dan beli produk2 alternatif.

Lepas aku buat keputusan nak mencuba produk Shaklee, aku google blog cari distributor Shaklee.
.

Aku amik Set Anxiety dan lepas 3 bulan pertama amalkan set ni, aku dah tak makan ubat hospital lagi dan Alhamdulillah tahap kesihatan aku bertambah baik. Aku teruskan pengambilan produk Shaklee sampai masa aku menulis entry ni.

FB_IMG_1491299749432

Anxiety Disorders aku tetap ada coz penyakit ni ambik masa juga nak kasi sembuh tapi sekurang-kurangnya aku bersyukur aku dah boleh nikmati balik kehidupan aku yang lalu dan sujud syukur Allah beri aku peluang untuk jaga kedua puteri aku dan ibu bapa aku. Sekarang ni dah masuk setahun lebih penyakit takde menyerang selepas amalkan set ni.

…………….

Alhamdullilah, seorang lagi pengguna shaklee yang amat berpuas hati dengan effect shaklee yang luar biasa. Asbab berikhtiar dengan produk shaklee saudara ini mampu menjalani kehidupan dengan lebih tenang dan sihat.

Jika anda mempunyai pengalaman yang sama why not anda juga cuba mengambil supplement shaklee ini.

Boleh hubungi Ayen dengan hanya whatsapp di http://www.wasap.my/60172071981 untuk konsultasi dan tempahan.

Fadzrin Zainal

Whatsapp 017-2071981

Founder of Tokey.Vitamin.KLCC

 

 

Betulkah Punca Penyakit Jantung Adalah Disebabkan Oleh Kolestrol?

Punca Penyakit Jantung – Adakah Kolesterol?

        Penyakit jantung; seperti penyakit jantung koronari, serangan jantung, kegagalan jantung kongestif dan penyakit jantung kongenital, adalah pembunuh nombor satu di Malaysia.
danshen5
       Bilangan kematian akibat penyakit jantung di hospital Kerajaan pada tahun 2005 adalah 5,247 orang. Malah kini penyakit jantung bukan sahaja menyerang warga yang sudah berusia tapi turut menyerang orang muda. Jadi jangan kata orang muda mampu terlepas dari “pembunuh nombor 1” negara ini. Mungkin disebabkan cara hidup kini yang banyak tekanannya dan diet pemakanan yang tidak sihat menjadi salah satu punca kehadiran penyakit yang digeruni ini.
sakit_jantung_serang_orangmuda (1)

Enter a caption

Kita sering diingatkan bahawa paras kolesterol yang tinggi merupakan punca penyakit jantung. Seperti saya, anda juga tentu percaya bahawa punca penyakit jantung adalah kolesterol.

Kolesterol dan Penyakit Jantung

            Kita tahu bahawa kolesterol HDL adalah baik dan kolesterol LDL tidak baik. Kita juga tahu bahawa kolesterol LDL akan terkumpul di dinding arteri dan menyebabkan penyempitan pembuluh darah. Namun ianya akan dibersihkan oleh kolesterol HDL. Semakin rendah nisbah antara jumlah kolesterol berbanding kolesterol HDL, semakin rendah risiko kita untuk mendapat penyakit jantung.
        Kolesterol LDL sebenarnya bukan tidak baik, dalam keadaan asal ia baik. Badan kita memerlukannya untuk membina membran sel, sel yang lain dan berbagai-bagai hormon. Sekiranya kita tidak mendapat cukup kolesterol LDL daripada makanan, badan kita sendiri akan membuatnya.
        Yang menjadi masalah adalah kehadiran radikal bebas, yang menukar bentuk (mengoksida) kolesterol LDL dan menjadikannya tidak baik. Bekalan anti-oksidan yang cukup akan menyelesaikan masalah tersebut. Anda tidak memerlukan ubat yang mahal untuk menurunkan paras kolesterol bagi menurunkan risiko mendapat penyakit jantung.

Penyebab Sebenar Penyakit Jantung

         Anda mungkin terkejut atau tidak percaya jika saya katakan kolesterol bukan penyebab utama penyakit jantung. Mengikut kajian, penyebab sebenar penyakit jantung adalah radang pembuluh darah. Kajian yang diterbitkan dalam New England Journal of Medicinekeluaran 23 Mac 2000, menunjukkan lebih separuh daripada mereka yang mendapat serangan jantung mempunyai paras kolesterol yang normal.
       Penemuan ini merupakan satu revolusi dalam rawatan dan pencegahan penyakit jantung. Daripada berusaha untuk menurunkan paras kolesterol, anda sepatutnya mencari jalan untuk mengurangkan punca yang menyebabkan radang pembuluh darah. Cara ini boleh memberi kesan besar dalam pencegahan dan pemulihan penyakit jantung.
       Kolesterol LDL bukanlah penyebab masalah radang pembuluh darah. Punca utama radang pembuluh darah adalah sesuatu yang dipanggil homosistein dan radikal bebas. Masalah hanya akan timbul apabila kolesterol LDL dioksida oleh radikal bebas.
        Tanpa radikal bebas, kolesterol LDL tidak akan bertukar menjadi tidak baik. Homosistein adalah bahan yang terhasil ketika tubuh kita menghadam makanan, sama seperti radikal bebas. Masalah akan timbul apabila jumlah homosistein yang dihasilkan adalah berlebihan.
      Dianggarkan lebih kurang 15% dari semua serangan jantung dan strok di seluruh dunia hari ini disebabkan oleh paras homosistein dalam darah yang tinggi.

Homosistein dan Penyakit Jantung

       Pada tahun 1990, kajian oleh Profesor Dr. Stampfer daripada Harvard Public Health School mendapati bahawa sedikit sahaja peningkatan paras homosistein boleh menyebabkan peningkatan risiko mendapat penyakit jantung sebanyak tiga kali ganda.
     Di dalam New England Journal of Medicinekeluaran Februari 1995 pula, Dr. Jacob Selhub, Ph.D., melaporkan bahawa paras homosistein dalam darah yang tinggi akan meningkatkan risiko penyempitan dua arteri yang membekalkan darah ke otak (yang akan menyebabkan strok).
    Selain daripada itu Dr. Selhub juga melaporkan bahawa pesakit yang mempunyai paras homosistein yang tinggi juga mempunyai paras asid folik (B9), vitamin B12 dan vitamin B6 yang rendah dalam tubuh mereka. Satu penemuan yang perlu diberi perhatian.

Pencegahan Penyakit Jantung

       Sebelum ini dipercayai bahawa punca penyakit jantung dan strok adalah kolesterol, tetapi kajian-kajian yang dijalankan di abad ke 21 telah membuktikan bahawa homosistein juga merupakan puncanya. Untuk mencegah daripada mendapat penyakit jantung, kita dinasihatkan untuk mengubah gaya hidup.
  Pengambilan makanan seimbang dan melakukan aktiviti fizikal dapat membantu tubuh kita mendapat HDL (kolesterol baik)( Omegaguard) , anti-oksidan ( Vivix) , asid folik (B9), vitamin B12 dan vitamin B6 ( B Complex ) yang cukup, yang akan melindungi kita daripada penyakit jantung.
Ini adalah antara testimoni yang kami terima dari pengguna tegar shaklee dalam mengawal sakit jantung yang mereka hadapi. Rata-rata sangat gembira dengan hasil yang positif.
FB_IMG_1488439519900-01
Konsultasi dan Tempahan boleh whatsapp terus saya di http://www.wasap.my/60172071981
Fadzrin Zainal (Ayen)
Whatsapp : 017-2071981
Founder of Tokey.Vitamin.KLCC
YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR