Cipta Kerja Sendiri

Zaman sekarang memang zaman mencabar. Kalau adik-adik lepas je dapat scrol dan dipanggil bekerja dengan position idaman hati yang betul-betul line belajar masa dekat “U” tu silalah sujud syukur yer. Bukan semua bertuah macam adik. Berapa ramai yang masih menganggur. Dan berapa ramai yang terpaksa bekerja luar bidang masa belajar. Terpaksalah hadap aje yer dak. Alamatnye kalau memilih kerja memang sampai bila2 pon la tak dapat kerja.

15319083_1377586418942787_6437828424010456428_n

Korang tahu tak? Pada tahun 2015 je dah 200k graduan yang masih “tanam anggur” (menganggurla ). Cuba bayangkan tahun ini pula. Tak terkejut jika angka ini akan meningkat.

Nak nak pula sekarang banyak syarikat gergasi yang dah beralih arah ke negara lain dan menutup operasinya di Malaysia. Mereka yang dah bekerja bertahun-tahun pon di offer vss/mss dan lepas tu hilang mata pencarian. Sekarang, bukan hanya adik-adik fresh grad aje yang tak ada kerja tau.

Tak perlu contoh jauh2, Ayen adalah salah seorang dari mereka menerima offer vss. Inilah akibat penangan ekonomi yang tak berapa stabil sekarang ini. Terus terang kalau nak cerita kesedihan hilang kerja memang tak ke mana uollss. Kalau dok fikir, kita akan stuck dan akan cuba salahkan orang lain dan end up duit tetap tak turun dari langit betul tak?! Ini adalah realiti sekarang. Walau pahit tetap ku redah jua.

Tak perlu untuk meratap pilu lama2. Sentiasa positif itu yang dapat membantu kita berdiri semula. Sentiasa fikir Allah mengetahui segala-galanya dan pencaturan Allah adalah yang terbaik. Walau kedengarannya agak poyo di sini tapi pemikiran positif beginilah yang amat membantu ayen utk terus berusaha. Rezeki Allah yang kasi itu pegangan ayen sekarang.

Ok benda ni uolss boleh apply tak kira korang ni fresh grad atau baru terima vss. First step yang ayen buat adalah plan apa yang ayen nak buat selepas vss. Nak cari kerja baru? Jaga anak saja di rumah sambil goyang kaki? Atau nak jaga anak sambil jana income 3,4,5,6 dengan mudah dari rumah?

Bila dah plan macam ni kena fikir pro cons setiap plan yang kita nak laksanakan ok.

  • Jika cari kerja baru perlu fikir saingan yang ramai kat luar sana. Masih ingat lagi angka 200k? Malah angka ini akan lebih besar sekarang. Jika mahu cari kerja, perlu come out dengan resume yang hebat, outstanding dan jujur (sebab ada juga kes tipu info dalam resume kan. Tak perlu tipu uolss sebab end up akan terkena batang hidung sendiri). Perlu ambil kira juga time consuming. Proses cari kerja bukan proses yang singkat. Perlu lalui sessi temuduga. Bukan sekali, ada company sampai lakukan 3 saringan sebelum menawarkan jawatan. Malah, kerja juga bukan boleh start on the spot. So in between menunggu jawapan samada diterima atau tidak tak kan nak goyang kaki aje.
  • Nak jaga anak sambil goyang kaki? (ini bagi yang dah berkeluarga) Syok juga tapi kalau suami bergaji besar/ income dah stabil sanggup tanggung semua komitmen bagi ayen itu tidak masalah. Yang penting persefahaman antara suami isteri itu penting. Jika suami kasi green light jangan ditolak tau..hihi. Tapi perlu ambil kira situasi masa ini. Sekarang kos taraf hidup semangkin tinggi. Semua berbayar. Percayalah dengan duit note RM50 hanya mampu bertahan 1-2 hari jika duduk di KL ni. Tengah bulan poket dah kering kontang. Realiti masakini. Kesian pula dekat suami. Ayen ni jenis hati taman sikit. Tak sanggup tengok suami bersusah payah seorang diri. Nak la tolong sikit-sikit mana mampu. Sekurangnya duit jajan anak-anak ayen boleh la belanja duit Ayen sendiri. Tapi kalau goyang kaki mana duit nak masuk?
  • Buat income 3,4,5,6 angka dari rumah sambil jaga anak-anak. Contoh yang ayen nampak sudah ramai di sekeliling ayen. Ini gelaran yang kami dok sebut-sebut WAHM (work at home mom). Ramai sahabat rapat ayen yang kebanyakannya sekarang WAHM dan pada masa sama menguruskan anak-anak di rumah. Kerja di rumah sambil tengok anak membesar setiap masa merupakan impian setiap ibu. Dan ayen ada 2-3 sahabat rapat (rapat sebab kami sudah kenal sejak dari tingkatan 1 bukan baru-baru kenal tau) yang dah suksess jana income 5,6 angka hanya dari rumah dan pada masa yang sama membesarkan anak sendiri. Menurut mereka yang sudah berjaya, penat memang penat tapi semua usaha amat berbaloi. Sebab apa yang kita usahakan adalah untuk diri sendiri dan keluarga dan bukan untuk orang lain.

Sebenarnya cita-cita ayen sejak ada anak memang nak jadi WAHM. Nak sangat membesarkan anak sendiri depan mata dalam masa sama jana income untuk menaikkan taraf ekonomi keluarga. Jadi betullah pencaturan yang allah kasi ni. Agak2 perlukah ayen merungut dan meratap dengan takdir yang allah kasi ni? Aminn syukur ya allah. Sesungguhnya doaku dimakbulkan.

Sekarang dengan hanya berbusiness online adik-adik fresh grad atau sesiapa pon mampu jana income. Masing-masing ada smartphone, laptop dah boleh start business online anda. Banyak je kedai mamak, cafe-cafe hipster yang dah offer wifi free. Sambil lepak business pon boleh jalan. Lepak berisi orang kata.

Kalau nak tanya product ape yang best untuk berbusiness, memang terlalu banyak product yang boleh di senaraikan. Korang boleh search dalam fb dan instagram product ape korang nak. Macam- macam ada.

Kalau korang tanye Ayen, of course ayen pilih shaklee business online sebab apa?

1) Produknya tak bermusim – Semua orang makan supplement untuk sihat. Dan sekarang awareness orang untuk mengamalkan gaya hidup sihat pon dah mangkin meningkat. Jadi sales akan sentiasa ada. Tapi kena ingat, kalau berniaga wajib kena ada banyak sessi one-on-one dengan Allah. Sebab bila berniaga pergantunggan kita kepada Allah adalah 110%. Allah yang memegang hati customer kita. Jadi bila produk dah bagus, bergabung pula dengan redha Allah. Insyallah hasilnya melimpah ruah.

2) Kos permulaan murah gila – dengan hanya rm80 uols dah boleh start berbusiness. One in the lifetime. Tak de konsep renew ok. Murah ke super murah. Seratus pon tak sampai! Trust me you guys dapat jual Vivix sebotol pon dah balik modal.

3) Tak perlu lambakan produk – kalau korang first time join shaklee tak perlu nak ada modal sampai 10k untuk beli product. Pernah juga dulu terjebak dalam satu business MLM ni. Di suruhnya Ayen buat stok/beli produk sampai RM5K. Waktu tu Ayen baru start kerja jadi manalah ada budget sebanyak tu. End up kecundang jua akhirnya. Bahaya sebenarnya lambakan produk ni end up tuan badan terpaksa makan sendiri. Konsep Shaklee amat mudah. Uolss promot dapat order, customer transfer duit, baru beli barang. Rumah pon kemas aje sbb barang takde la sepah2 letak kat ruang tamu atau bilik. Ya allah mudahnya!

4) Semua proses dihujung jari – jika anda jenis segalanya mahu online atau ibu yang ramai anak susah nak bergerak ke sana sini jadi shaklee memang pilihan yang tepat. Korang tak perlu susah payah ke branch ambil barang atau ke pejabat pos uruskan postage. Segalanya shaklee uruskan. Login saja shaklee2u klik klik klik settle. Untung runcit dapat. Bonus pon dapat.

5) Berpeluang dapat cash bonus, car bonus dan vacation bertaraf 6 bintang – ini semua insentif shaklee kasi tau. Ayen kerja lama2 dulu pon tak pernah merasa vacation free. Lagi besar usaha kita lagi banyak insentif yang shaklee kasi. Adat berniaga, usaha lebih pulangannya pon lebih.

Belum cerita lagi produk shaklee yang memang awesome tu! Produk yang halalan thayibban punya cop halal dari ISA international organization yang diiktiraf jakim malaysia. Produk yang punya landmark study tak kan ada kat product2 lain. Product yang selamat untuk dimakan untuk jangkamasa panjang. Produk semulajadi tiada drugs atau bahan kimia selamat untuk bumi.

Jadi di zaman serba mencabar ni tak ada masa untuk dibazirkan. Kita ubah masalah kepada peluang. Jika sukar untuk cari kerja, ANDA CIPTA KERJA UNTUK ANDA SENDIRI. Dengan shaklee anda juga mampu bina legasi anda sendiri.

Print

Jom nak join Ayen untuk mencapai impian anda. Semuanya bermula dengan langkah pertama.

P/s Akak ni baik orangnye. Happy go lucky aje. Ahakss..

#tsunamishaklee
#tsunamishakleayen
#shakleeeffect
#liveamazing
#kpi1hari1blogpost

Fadzrin Zainal
017-2071981
Pengedar shaklee KLCC, Keramat AU, Setiawangsa dan Wangsa Maju
Tokey.Vitamin.KLCC

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s