Kencing Manis Ancaman Buat Rakyat Malaysia

Diabetes atau kencing manis adalah penyakit popular menyerang rakyat Malaysia. Diabetes merujuk kepada bacaan gula (glukosa) dalam badan kita yang melebihi paras normal. Gula merupakan sumber tenaga bagi badan kita tetapi jika berlebihan akan menyebabkan masalah kesihatan. 1 daripada setiap 7 orang dewasa di Malaysia menghadapi Kencing Manis. Jika gejala ini tidak dibendung tidak hairan jika angka ini semangkin mengecil. Apa yang amat ditakuti penyakit kencing manis mampu mengucar-kacirkan seluruh sistem dalam badan. Pesakit Kencing Manis lebih terdedah kepada masalah sakit kronik yang lain seperti serangan jantung, kegagalan buah pinggang, strok, kerosakan saraf, gengrane kaki, buta, gout, high blood pressure dan macam-macam lagi.

poster-kecing-manis

Continue reading

Resveratrol Terkandung dalam Vivix Shaklee Senjata Hebat Buat Pesakit Kanser Ini

Berjuang melawan kanser memerlukan kekuatan serta semangat yang tinggi bukan sahaja oleh pesakit itu sendiri, tetapi juga ibubapa, sanak saudara yang berada disekeliling. Apatah lagi perasaan seorang ibu Saadiah Arbain yang tidak pernah putus asa berikhtiar dan berdoa serta yakin bahawa anaknya boleh pulih kembali dengan izin Allah walaupun anak beliau menghidapi penyakit Barah tahap 4 yang sangat kritikal.

wp-image-542390150jpg

Continue reading

Natural Beauty! Tak Perlu Make up Dah!

kulit-cantik-tanpa-mekap

Kali ini Ayen nak kongsikan pengalaman seorang pengguna Shaklee yang sangat berpuashati setelah mengamal Vitamin C, Vitamin B Complex, Vitamin E dan ESP. Vitamin untuk kulit cantik ini memang sangat terkenal, ramai yang berpuas hati dengan apa yang mereka makan kerana bukan sahaja mereka mendapat kulit yang bersih tanpa cela, kesihatan mereka juga lebih baik, badan cergas, kurang demam dan selsema dan sentiasa bersemangat menjalani rutin harian.

Continue reading

Selepas 18 Tahun Kini Rinduku Terubat

Kami mula kenal sejak tahun 1994 sewaktu menjejakkan kaki ke bumi SEMESTI. Sejak umur 13 tahun, sewaktu masih hingusan. Waktu ini lipstik pon Ayen tak kenal lagi. Si dara sunti yang masih naif..ggittuuuu. Umur semuda ini kami dah mula berdikari. Duduk di asrama sahabatlah yang lebih dekat sebab banyak masa di sekolah. 5 tahun bersama, melalui zaman membesar bersama, melalui zaman kene lecture dengan akak senior bersama; korang agak boleh lupa ke semua kenangan tu. Insyallah sampai bila-bila pon Ayen akan ingat. Banyak suka dari duka. Kini selepas 18 tahun kami bertemu kembali. Main laga-laga pipi. Walau ada Whatsapp group mana sama sembang dalam chat dengan face to face. Dah lama kami plan nak buat session laga-laga pipi ni. Dari tahun lepas membawak ke tahun ini. Dan akhirnya semalam 16 Disember 2016 adalah tarikh keramatnya. Dan kami memilih Dorsett Hotels Putrajaya sebagai lokasi reunion kami. Nak pula hotel ada buat promotion sementara cuti sekolah ni. So staycation terus.

15134710_10154297639327830_709553086462952086_n

Continue reading

I like hot stuffs!

I like hot stuffs! Haaa…kalau cili adalah dalam keluarga sayur maka ayen memang peminat cili tegar. Segala jenis cili ayen suka. Cakap aje cili merah, cili hijau, cili padi burung, cili padi akar, cili padi kampung, capsicum, jalapeno. Semua sedap. Kalau makan tak ada kick rasa pedas macam tak lengkap rasanye. Ulam cecah sambal belacan cili padi burung perrgggg terangkat. Makan pula dengan nasi panas ya allah mak mertua lalu belakang memang tak sedar uolss..

Si merah yang memikat hati

Si merah yang memikat hati

Continue reading

Sempat ke Berhobi Sejak Jadi WAHM?

hobi-1024x769

H.O.B.I ~ Hobi orang bermacam-macam. Ada yang suka bercucuk tanam, Ada yang suka menjahit, Ada yang suka mendaki gunung. Ada yang suka lepak tengok cerita hindustan. Macam-macam lagi. Apa yang penting bila berhobi kepala tak stress. Sebab hobi ini adalah satu cara stress terapi. Ramai orang stress sekarang ini mungkin sebab tekanan kerja, cara hidup dan macam-macam lagi penyumbang stress. Jadi dengan berhobi sekurang-kurangnya stress itu dapat dikurangkan. Stress yang tak dikawal mampu menyumbang bahana kepada tuan punya badan. Sound simple tapi impaknya besar tau.

Continue reading