Posted in Set Rambut Cantik

Tips Rambut Lebat Bak Supermodel Walau Lepas Bersalin

Rambut ibarat mahkota tidak mengira jantina lelaki atau perempuan. Free hair atau berhijab rambut tetap penting untuk dijaga.  Rambut merupakan suatu anugerah berharga yang penting. Rambut membuat wajah seseorang menjadi lebih menarik dan berseri. Malah confident level kita akan meningkat kalau kita mempunyai rambut yang terurus, sihat dan menarik. Masalah rambut gugur, nipis atau botak menjadi satu masalah yang sangat merisaukan. Tambahan pula cuaca panas dan pemakanan merosakkan struktur hormon dan enzim dalam badan menjadikan rambut kita gugur dan tidak bersinar.

potongan-rambut-cantik-wanita-muka-kotak

 Jika pada ketika ini anda sedang mengalami masalah keguguran rambut, anda tidak keseorangan kerana Ayen pun pernah mengalami situasi itu setelah 4-5 bulan melahirkan Adam dan masalah ini berulang selepas melahirkan cahaya mata kedua~Amani. Merata- rata rambut Ayen di lantai sehingga Ayen ingat dah hampir botak. Masalah keguguran rambut yang teruk sering di alami oleh ibu-ibu yang baru melahirkan anak dan juga lelaki pertengahan umur.

Rambut adalah kutikel yang hidup. Seperti kuku juga rambut adalah kutikel yang perlu nutrisi daripada darah kita. Seseorang yang kurang nutrisi akan mengalami masalah pada rambut dan juga pada kukunya.

Bagaimana mahu mengenalpasti rambut yang kurang nutrisi? Rambut yang kurang nutrisi akan kasar tebal dan kelihatan rapuh.

PUNCA-PUNCA RAMBUT GUGUR

Portrait of a young woman brushing her hair, close up (studio)
Rambut gugur masalah negara bagi wanita selepas bersalin
 Keguguran rambut boleh berpunca daripada keturunan (contohnya, corak kebotakan lelaki) atau pun berpunca daripada situasi berikut:

1) Kekurangan Zat Besi
Jika keguguran rambut berlaku, kemungkinan anda kekurangan zat besi.

2) Stress dan Jangkitan
Kehilangan rambut dan penipisan boleh dilihat 6-9 bulan selepas tekanan yang teruk atau jangkitan (dipanggil “Telogen Effluvium”). Rambut tumbuh kembali 3-9 bulan selepas stress berkurang.

3) Ketidakseimbangan hormon
Kandungan Hormon Tiroid yang rendah boleh menyebabkan kehilangan rambut. Jika kehilangan rambut di hadapan kulit kepala, ianya boleh jadi disebabkan oleh hormon berlebihan testosteron (pada lelaki) atau terlalu rendah estrogen (di kalangan wanita).

4) Penyakit Autoimun
Jika patch botak sekejap ada sekejap tiada, ia berpunca daripada penyakit autoimun. (punca biasanya autoimun berkaitan – contohnya, alopecia areata).

Supplemen semulajadi yang dicadangkan boleh memberi manfaat yang ketara dari masa ke masa dalam membantu menjadikan rambut lebih tebal dan sihat. Adakah Supplemen Shaklee yang boleh membantu? Ya. 🙂

Jom kita intai, apa yang SHAKLEE boleh bantu kita ….

a)ESP

ESP dari SHAKLEE ini menyediakan 9 Asid Amino penting yang tidak dapat dihasilkannoleh tubuh badan kita sendiri. Dimana Asid Amino ini berfungsi diantaranya menguatkan rambut. Manakala kandungan protien di dalam ESP adalah komponen utama kepada hormon manusia. Kekurangan protin boleh mengakibatkan perubahan warna rambut.

b)B Complex

B Complex SHAKLEE ini mengandungi kesemua 8 Vitamin iaitu B1, B2, B3, B5, B6, B12, asid folik dan biotin. Dimana salah satu manfaatnya membaiki masalah kulit kepala, kelemumur, rambut gugur, beruban dan mengekalkan kesihatan rambut.

c)Zinc Complex

Zinc Complex SHAKLEE adalah gabungan kalsium dan serbuk Alfalfa untuk menghasilkan zinc yang mudah diserapkan oleh tubuh badan kita. Ianya mengaktifkan 200 jenis enzim yang mampu merangsang regenerasi sel dan salah satunya membantu mengurangkan keguguran rambut.

d)Vitamin C 500mg

Vitamin C 500mg ini membantu memperbaiki simptom pendarahan, membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik dan membantu mempertingkatkan peredaran kulit kepala.

e)Gla Complex

Gla Complex SHAKLEE yang diekstrak dari BORAGE yang mengandungi lebih dari 2 kali ganda GLA dalam Evening Primrose Oil (EPO) dan ia adalah sumber terbaik Omega 6. Di mana Gla Complex mengimbangi hormon dengan memperbaiki tekstur rambut dan mengurangkan rambut gugur.

f)Prosante Hair Care
Produk Prosante Hair Care ini menyediakan Scalp Health Complex yang mengandungi ramuan 10 vitamin,mineral dan herba yang menyokong kesihatan kulit kepala secara optimun.

Nourishing Scalp Treatment
Untuk memyokong kesihatan kulit kepala, Nourishing Scalp Treatment ini membantu dalam :-
1. Memberi tenaga kepada folikel rambut. Ginseng merangsanh peredaran daraj dan membekalkan tenaga untuk bebuli rambut.
2. Panthenol menguatkan rambut
3. Melindungi secara semulajadi dari folikel tersumbat.
4. Mengurangkan penampilan rambut nampak berminyak.
5. Melegakan iritasi.

Hubungi Ayen untuk tempahan Set Rambut Shaklee anda sekarang!

Konsultasi diberikan secara percuma.

Fadzrin Zainal (017-2071981)
Pengedar Shaklee KLCC, Keramat AU, Setiawangsa dan Wangsa Maju

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s