HB (Hemoglobin) Low…Preggy Mommies Sila Ambil Serius.

Masih kuat lagi memori ini, waktu tu Ayen pregnant anak yang sulong dan minggu itu baru lepas normal check up. Esoknya Ayen terus dapat panggilan dari hospital “Puan Fadzrin boleh ke hospital dengan kadar segara? Doktor perlu jumpa puan ini berkenaan dengan result check up hari tu. Kalau boleh hari ini juga”. Lepas end the conversation dengan nurse tu berdegub laju betul jantung Ayen. Terus mintak boss time off sebab kena pergi ke hospital. Nasib baik la dekat saja jaraknya antara office dan hospital.

Gambar sekadar hiasan

Gambar sekadar hiasan

Dalam hati ni tertanya, ada yang luar biasakah? Ayen rase baby aktif je dok tendang-tendang sampai senget perut. Hati mana yang tak risau sebab cara nurse tu bagitau macam kes antara hidup dan mati je. Dah sampai di hospital Ayen terus jumpa doktor gyne Ayen tu. Daripada apa yang doktor tu bagitau, bacaan HB masih cantik cuma dia dapat kesan bacaan “Kilang Zat Besi” ayen dibawah 5 percent! Jika perkara ini berterusan boleh mengganggu baby dan bakal baby yang dikandung nanti. Jadi doktor pon bagi la vitamin Zinc yang WAJIB dihabiskan (masa ni tak kenal lagi Shaklee)

Serius masa tu Ayen masih confuse. Besar sangat ke masalah kurang Zat Besi ini? Ayen tak rasa apa-apa perbezaan pon. Maklumla mengandung anak pertama dan kurang pula baca bahan bacaan perihal pregnancy inilah jadinya. Blame diri sendiri..ssobb..sobb..

Fungsi utama zat besi adalah untuk menghasilkan darah yang sihat.

Tahukah mommies bahawa lebih daripada 200 billion sel darah merah dihasilkan setiap hari? Setiap saat lebih 2.5 juta sel darah baru dikeluarkan ke dalam sistem darah. Zat besi menjadi sebahagian daripada struktur hemoglobin yang membawa oksigen ke tisu dan sel badan kita.

Apakah yang terjadi jika zat besi kurang di dalam badan?

1. Badan kita kekurangan hemoglobin  

2. Tisu dan sel tidak dapat cukup oksigen.

Antara tanda-tanda kekurangan Zat besi:

1. Pucat, tercungap-cungap, mudah rasa nak pitam
2.Keletihan, kelesuan luar biasa
3.Pergerakan yang perlahan
4. Anemia
5. Sesak nafas
6.Tidak bermaya
7. Kuku pecah
8. Telinga berdengung
9. Sakit Kepala

Berapakah jumlah Zat besi yang kita perlukan?

Kita  memerlukan kira-kira 18 miligram (mg) zat besi sehari. Untuk wanita hamil pula 30 mg diperlukan,

Mengapa Zat besi sangat penting bagi mommies yang sedang hamil?

Zat besi lebih diperlukan bagi mommies yang sedang mengandung untuk membantu mengekalkan kesihatan mommies dan pembetukan sel dan DNA baby. Jika mommies tidak mendapat zat besi yang mencukupi untuk menjana penghasilan hemoglobin bagi mommies dan baby, mommies mungkin akan mengalami anaemia, terjadinya kelahiran premature, memberi masalah ketika pembentukan otak, mata dan jantung baby serta bibir sumbing.

Apakah sumber makanan yang kaya dengan zat besi?

Jika ada antara mommies yang ada masalah HB low bolehlah mengambil makanan yang tinggi kandungan zat besinya seperti kekacang, bayam, bawang putih, tiram,  buah delima, daging, dark chocolate dan makanan yang bersumber dari laut seperti kerang.

Adakah Supplemen yang boleh membantu menyelesaikan masalah kekurangan zat besi?

SEMESTINYA ADA! Vitalea Shaklee merupakan supplemen yang membantu menampung kekurangan zat besi.  Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah, 12 jenis vitamin dan 7 mineral penting. Dihasilkan dengan teknologi “Explo-tab”, merupakan satu-satunya multivitamin yang paling pantas terlarut dalam tubuh badan manusia untuk memastikan penyerapan optimum dan khasiatnya dapat dirasai.

Vitalea

Vitalea Iron Formula

ANTARA KHASIAT VITALEA:

1. PENAMBAHAN TENAGA SEGERA
2.PELENGKAP NUTRISI
3.MENINGKATKAN METABOLISMA BADAN
4.TUMBESARAN REMAJA
5.MENYEDIAKAN ASAS NUTRISI
6.MELINDUNGI FUNGSI ORGAN, BUAH PINGGANG, JANTUNG, HATI

Jom tonton video ini yang mana ibu ini dapat mengatasi masalah Anemia dengan vitamin Shaklee.

Mommies semua  jaga diri baik-baik sepanjang pregnancy ok. Tidur cukup, Makan cukup, Air cukup, dan jangan lupa vitamin shaklee pon kena cukup baru ada uummmpphh!

Untuk konsultasi dan tempahan boleh hubungi Ayen ❤

Fadzrin Zainal (017-2071981)
Pengedar Shaklee KLCC, Keramat AU, Setiawangsa dan Wangsa Maju

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s