Posted in Set Ibu Mengandung, Set Wanita

Ibu Mengandung Perlukah Mengambil Vitamin?

Pernah tak anda dengar mitos ini, “Kalau consume vitamin semasa mengandung anak jadi besar nanti susah nak beranak dan nak teran keluar”. Percayalah statement ini hanya mitos semata-mata. Pembesaran baby dalam kandungan adalah berdasarkan sebanyak mana makanan yang ibu makan dan bukanlah pengambilan vitamin.

pregnant

Dr Hamid Arshat, seorang Pakar Sakit Puan, juga membuat penegasan tentang betapa pentingnya pengambilan vitamin – vitamin semasa mengandung dan membuat status ini di wall FB pagesnya.

“Ramai wanita yg salah anggap multivitamin saperti obimin atau lain jenama yg diberikan waktu hamil menyebabkan saiz bayi besar waktu lahir. Pil vitamin ini penting utk kesihatan ibu dan utk bina darah utk cegah kurang darah waktu bersalin. Pil-pil kalsium utk bina tulang, folic utk keperluan semua sel-sel baru utk janin dan fish oil sebagai sumber omega3 dan DHA utk sel2 otak bayi utk jadi anak pintar. Setelah bersalin TERUSKAN makan supplemen2 tersebut utk cepat pulih rahim dan kekuatan badan serta utk susu ibu yg bekualiti. Saya cadangkan pil-pil tersebut patut dimakan terus menerus hingga akhir hayat seseorang wanita.

Malah jika mommies sekalian mengalami symptom berikut:

KEKEJANGAN KAKI SEMASA HAMIL?
BACAAN HB RENDAH?
PENAT DAN LETIH?
SELALU DEMAM?
TAK LARAT?
MABUK YANG KETERLALUAN?

Symptom di atas dapat di atasi dan di kawal dengan pengambilan vitamin.

Ibu yang hamil wajib jaga kesejahteraan diri sepanjang kehamilan demi kesihatan diri dan si manja yang di kandung. Contoh normal adalah bacaan HB rendah kerap berlaku kepada ibu mengandung. HB yang rendah dan ketidakcukupan nutrisi boleh menjejaskan kandungan dan lebih menakutkan membahayakan kandungan.

Jom tonton video ini dan lihat bagaimana Masalah Anemia yang ibu alami dapat di atasi dengan pengambilan vitamin.

 

Jadi saya mahu kongsikan Vitamin yang diperlukan oleh ibu mengandung.

Vitamin Ibu Mengandung 1st Trisemester

Vitalea – Multivitamin terbaik dengan formula zat besi. Membantu dalam pembentukkan sel-sel darah merah. Jika ibu mengambil vitalea, obimin tidak perlu di ambil lagi.
B Complex – Mengandungi 8 kumpulan vitamin B termasuk asid folic. Asid folik dan B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah di dalam tubuh. Jumlah asid folik yang mencukupi dalam diet harian membantu mencegah kecacatan tiub neural bagi wanita yang merancang kehamilan sebelum konsepsi dan semasa 12 minggu tempoh kehamilan bagi dos harian sebanyak 400 mcg.
Vitamin C – Membantu meningkatkan sistem pertahanan badan, berperanan dalam menyokong tulang, gigi dan gusi yang sihat serta keseluruhan kesihatan tubuh badan.
Ostematrix/Kalsium – keperluan ibu mengandung adalah 1000mg – 1300mg kalsium sehari untuk pembentukkan tulang dan gigi bayi yang sihat. Pengambilan kalsium juga membantu mengurangkan sakit belakang ,kebas-kebas dan kekejangan kaki yang lazimnya dialami oleh ibu mengandung.
ESP- Energizing Soy Protien untuk membekalkan protien yang cukup, untuk memastikan pertumbuhan bayi yang sihat.

Vitamin Ibu Mengandung 2nd Trisemester

Vitalea
B Complex
Vitamin C
Ostematrix / Kalsium
ESP 

OmegaGuard – merupakan makanan tambahan yang mengandungi minyak ikan. Satu hidangan OmegaGuard menyediakan 1000mg asid lemak omega 3 termasuk DHA dan EPA. Omega diperlukan untuk menggalakkan fungsi otak, sistem saraf dan fungsi mata yang hanya diperolehi melalui pemakanan.

14305355_1103703489665773_8264992584561577186_o

Makanlah vitamin wahai bakal ibu, kerana dirimu dan anak yang di kandung begitu berharga. 🙂

Hubungi Ayen (017-2071981) untuk tempahan dan konsultasi ❤

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s