Posted in Set Rambut Cantik

Tips Rambut Lebat Bak Supermodel Walau Lepas Bersalin

Rambut ibarat mahkota tidak mengira jantina lelaki atau perempuan. Free hair atau berhijab rambut tetap penting untuk dijaga.  Rambut merupakan suatu anugerah berharga yang penting. Rambut membuat wajah seseorang menjadi lebih menarik dan berseri. Malah confident level kita akan meningkat kalau kita mempunyai rambut yang terurus, sihat dan menarik. Masalah rambut gugur, nipis atau botak menjadi satu masalah yang sangat merisaukan. Tambahan pula cuaca panas dan pemakanan merosakkan struktur hormon dan enzim dalam badan menjadikan rambut kita gugur dan tidak bersinar.

potongan-rambut-cantik-wanita-muka-kotak

Continue reading “Tips Rambut Lebat Bak Supermodel Walau Lepas Bersalin”

Advertisements
Posted in Set Healthy Home

Engkau Yang “Melepas”…Aku Yang Panas

Hari ni topik santai sikit. Korang pernah tak mengalami situasi apabila nak keluarkan kereta elok je ade selonggok t*h* kucing dekat porch atau sekitar laman rumah. Nak cari kucing yang melepas tak tahu yang mana satu. Kena pula tengah hari panas liitt liitt dan “hasil ” yang ditinggalkan pula “fresh” mak hhaai bau menusuk kalbu. Berwap-wap naik ke hidung. Nak marah pon ada. Nak nangis pon ada. Kadang kita tak bela pon seekor kucing tahu-tahu banyak je “baja asli” berlonggok depan rumah. Eh macam port melepas beramai-ramai pula.

Janganlah marah kita..kita comel tau..hihi
Janganlah marah kita..kita comel tau..hihi

Continue reading “Engkau Yang “Melepas”…Aku Yang Panas”

Posted in Set Ibu Mengandung

HB (Hemoglobin) Low…Preggy Mommies Sila Ambil Serius.

Masih kuat lagi memori ini, waktu tu Ayen pregnant anak yang sulong dan minggu itu baru lepas normal check up. Esoknya Ayen terus dapat panggilan dari hospital “Puan Fadzrin boleh ke hospital dengan kadar segara? Doktor perlu jumpa puan ini berkenaan dengan result check up hari tu. Kalau boleh hari ini juga”. Lepas end the conversation dengan nurse tu berdegub laju betul jantung Ayen. Terus mintak boss time off sebab kena pergi ke hospital. Nasib baik la dekat saja jaraknya antara office dan hospital.

Gambar sekadar hiasan
Gambar sekadar hiasan

Continue reading “HB (Hemoglobin) Low…Preggy Mommies Sila Ambil Serius.”

Posted in Status Halal

Supplement Shaklee Tak Ada Halal JAKIM? Biar Betul!

Isu status halal Supplement Shaklee ini bukanlah isu baru. Isu ini sudah dibangkitkan sejak Ayen mula-mula join Shaklee dulu pada tahun 2013. Isu ini berbangkit macam bermusim. Macam negara kita ada musim durian, musim rambutan, musim hujan, musim jerebu..opsss terlebih sudah. Dia datang dan pergi berlalu macam angin.

halalkah-shaklee

Continue reading “Supplement Shaklee Tak Ada Halal JAKIM? Biar Betul!”

Posted in Set Berpantang

Sembelit Teruk Ketika Berpantang, Sampai Pegang Dinding Semasa Membuang

“Ini issue normal bagi ibu-ibu yang sedang berpantang”. Pernah tak dengar statement ini? Eh awak tak rasa memang kata normal. Cuba rase confirm menangis berlagu-lagu sewaktu membuang. Haa itu adalah salah satu pengalaman “manis” ayen sewaktu berpantang anak sulong selain pengalaman jadi “hantu kak limah” hahahah itu kena baca post ayen sebelum ini.

rawatan-sembelit-al-ansar-health

Continue reading “Sembelit Teruk Ketika Berpantang, Sampai Pegang Dinding Semasa Membuang”

Posted in Landmark Study

Fakta Dan Bukan Hanya Tin Kosong

Since minggu ini adalah minggu cycle yang baru, Ayen nak bercerita mengenai Landmark Study Shaklee. Kalau bahasa pasarnya inilah “jantung” pada kami para SID (Shaklee Independent Distributor) atau semua pengguna tegar Shaklee termasuk Ayen amat yakin dan berpegang teguh dengan produk-produk Shaklee. Yakin dan obses adalah 2 benda berbeza yer. Please don’t be judgemental sangat ok.

11070593_968785899822843_7328392819099366532_n

Continue reading “Fakta Dan Bukan Hanya Tin Kosong”

Posted in Mealshake, Set Kanak-Kanak

Healthy Dessert : Mealshake Oreo Untuk Anak Picky Eater

Pasti ramai ibu-ibu di luar sana yang sangat gusar bila anak tak mahu makan, takde selera makan tetapi pada masa yang sama aktif bermain. Ini boleh membuatkan anak kelihatan kurus, dan kurang berisi. Sama seperti anak saya yang sulong, memang cerewet makan. Kadang memasak berbagai menu untuk dia tapi akhirnya ke perut mamanya juga. Kalau macam ni keadaannya boleh naik badan mamanya. Maklumla membazir amalan syaiton, dari membazir baiklah di makan..hihi..
I don't like this food
Susah hati mama kalau anak memilih makanan
Posted in Set Ibu Mengandung

16 Simptom BAHAYA Mommies WAJIB Tahu Semasa Mengandung

Setiap kehamilan adalah unik dan pengalamannya berbeza. Tak percaya cuba tanya ibu atau sesiapa saja. Tapi yang pasti ada satu persamaan iaitu bahagia dengan rahmat pemberian allah yang satu ini. Bila baby dah pandai “kick” atau senggol-sengolan di dalam perut lagi indah perasaannya kan. Tapi tahukah mommies semua tanda bahaya kehamilan? Walaupun banyak yang telah anda baca, atau bincangkan dengan ibu-ibu lain mengenai kehamilan anda, masih sukar untuk anda mengetahui samada apa yang anda alami semasa hamil ini adalah normal ataupun tidak.

shutterstock_190732466

Continue reading “16 Simptom BAHAYA Mommies WAJIB Tahu Semasa Mengandung”