Ubat “Hangatkan Cinta” buat Arjuna dan Dara

Minta maaf awal-awal kalau tajuk entry terlebih sudaahhh untuk post kali ni. Sengaja letak tajuk hangat” mana tahu boleh tarik minat para suami & isteri di luar sana untuk membaca. Ehemm tips hanya boleh diaplikasi selepas anda diijab kabul yer. Sebelum ijab kabul jangan pandai-pandai nak try test. Kumpul ilmu saja tak ape..huhu.

Couple-in-Sunset-Beach-HD-Wallpaper

Syoknya dapat spend time berdua macam ni. Macam dunia ini ana yang empunya..hihi

Kebahagian rumah tangga bukan hanya tertumpu pada tanggungjawab isteri saja. Suami juga perlu  main peranan sama..agar hubungan itu sentiasa hangat macam mula-mula kahwin.

Pernah tak tengaok cerita 50 first date lakonan Adam Sandler dan Drew Barrymore? Cerita romantik komedi ni senang sikit nak hadam time santai-santai. Jika ada yang belum tonton lagi, bolehlah buat movie date dengan pasangan masing-masing yer. Sediakan Pop Corn dulu then spend time together. Auuwww bestnye.

Tapi takpe Ayen kongsikan sinopsis cerita ini : akibat accident,  Lucy (watak lakonan Drew Barrymore) mengalami short term memory loss. So apa-apa memory baru akan hilang selepas Lucy tidur dan segalanya seperti di wipe off. So Harry (lakonan Adam Sendler) yang love at the first sight dengan Lucy ni akan melakukan pelbagai cara nak tackle dan buat Lucy jatuh cinta dengannya setiap hari.

50 first dates

50 first dates and still counting ewwahhh

So apa kaitannya cerita ini? Apa value added yang kita boleh ambil dari cerita ini? Setiap pasangan mesti berusaha menghangatkan hubungan suami isteri. Buat pasangan kita jatuh cinta kepada kita setiap hari.  Para hubby di luar sana sebenarnya nak tackle hati isteri ni tak perlukan candle light dinner every day. Imam kan solat pon dah buat hati isteri melting tau; simple whatsapp seperti “I love U” boleh jadikan isteri lompat bintang.

Dan pada para isteri calon bidadari syurga pula bila suami balik rumah, sambut dengan senyuman walau rumah macam ala-ala tongkang nak pecah. Offer air kegemaran. Cuba elakkan bebelan yang tidak perlu.

Trust me. Ayen juga sama seperti pasangan di luar sana. Ada juga gaduh-gaduh manja. Adat berumahtangga kan..macam lagu P.Ramlee tu “sedangkan lidah lagi tergigit inikan pula suami isteri”..gituuu. Kita sama-sama dalam proses pembelajaran. Belajar untuk jadi insan lebih baik. Kehidupan rumah tangga juga adalah satu proses pembelajaran yang panjang.

Lagi satu perkara yang perlu dititk beratkan adalah hubungan intim antara suami dan isteri. Awal setahun dua mungkin masih hangat tapi bila berganjak tahun ketiga-keempat nak-nak sudah ada anak.  Seharian kerja balik sambung pula tugas di rumah, hubungan intim? Esok masih ade..lepas tu esok masih ade..last skali forget it la..

Menurut seorang kaunselor rumahtangga, kebanyakan masalah rumahtangga berpunca dari kekurangan keperluan batin. Perasaan curiga, cemburu, cepat marah mudah terjadi apabila keperluan intimasi dalam rumahtangga tidak dipenuhi dengan sebaiknya.

Dan daripada hasil kajian, pasangan suami isteri yang sentiasa cukup dalam keperluan batin atau merasai seronok melakukan hubungan intim ini akan merasa lebih bahagia, tenang hatinya, awet muda, dan lebih berkeyakinan. Taaddaaa nampak tak di situ para suami isteri sekalian pentingnye hubungan intimasi ni. Opps Ayen tujukan buat pasangan halal sahaja yang belum nikah sile tunggu lepas diijabkabul yer.

Jika masalah kedinginan hubungan suami isteri berlarutan, akan terjadinya jurang antara suami dan isteri. Akan mula datang bibit cemburu, curiga, syak wasangka dalam diri terhadap pasangan masing-masing. Adakala isu kecil sahaja sebenarnya namun sebab emosi dan keperluan batin ini tidak dipenuhi dengan baik maka ada juga kes pergaduhan yang boleh mengakibatkan berlarutan sehingga talak diminta…Nauzubillah.

Pakar membuat kajian 1 daripada 5 pasangan hidup dalam keadaan ” sexless” marriage. Bermaksud, frekuensinya kurang daripada 10 kali setahun. Mungkin untuk warga emas (60 tahun keatas) perkara ini normal. Tapi untuk mereka yang berumur 26-45 tahun perkara ini sesuatu yang sangat serius. Hubungan suami isteri ini adalah ikatan emosi yang harus disemai dan di baja selalu. Tanpanya kita cuma hidup seperti “college university roomate”. Betul kan? So, much or less hanya itu rahsia yang pasangan itu mengetahui, dan jika anda tahu anda berhadapan dengan masalah seksualiti yang dingin,harus segera mencari penyelesaiannya.

Selalunya faktor kurangnya hubungan intimasi antara suami dan isteri adalah disebabkan faktor kepenatan dan stress melampau. Dah penat nak beraksi pon tak ada tenaga. Kadang tak sempat buat apa-apa dah terlena.

Jadi di sini perlunya para suami dan isteri WAJIB mempertimbangkan pengambilan supplement bagi memberi tenaga dan meningkatkan kesihatan anda dan pasangan. So here are the list…jeng jeng jeng…:-)

VITAMIN YANG DIPERLUKAN BUAT SUAMI DAN ISTERI

VITAMIN E
Digelar ‘vitamin cinta’ atas sebab kaitannya terhadap kesihatan seksual. Di antara peranan penting yang dimainkan oleh Vitamin E dalam membantu penghasilan hormon estrogen untuk lelaki dan keseimbangan progesteron pada wanita. Ia penting dalam mengawal keinginan, tarikan dan mood seks anda! Vitamin E berperanan sebagai antioksidan yang berperanan memelihara organisma dari kerosakan semasa proses pengoksidaan yang penting dalam fungsi seksual. Kajian menunjukkan kebanyakan lelaki yang mengambil vitamin E untuk sekurang-kurangnya seminggu akan mengalami tenaga seksual yang lebih baik, libido lebih kuat dan kurang stress dalam kehidupan harian. Bagi wanita, vitamin E mengurangkan sindrom sebelum haid (PMS) dan pre-menopause seperti mood berubah, kekejangan, sakit kepala, depressi dan sebagainya.

VITAMIN C
Vitamin C bertindak bersama vitamin E dalam meningkatkan nafsu seksual. Ia membantu proses penting tubuh yang memberi kesan terhadap kesihatan seksual seperti membantu penyerapan zat besi, pembentukan sel daran dan metabolisma kelenjar adrenalin. Vitamin C juga menguatkan sistem imun tubuh, melindungi dari tekanan dan mengekalkan keaktifan tubuh anda. Percubaan klinikal secara rawak oleh seorang penyelidik mendapati dos asid askorbik yang tinggi (terdapat dalam vitamin C) boleh meningkatkan kekerapan hubungan intim dan memperbaiki mood.

VITAMIN B
Vitamin B2, B3, B5 dan B 12 boleh membantu meningkatkan keinginan seks. Ia juga penting dalam mengawalselia organ seks manusia. Ia juga penting penghantaran isyarat oleh saraf serta penghasilan tenaga ke seluruh tubuh, yang memainkan peranan utama dalam meningkatkan libido. Vitamin B6 pula mengawal penghasilan prolaktin yang berperanan dalam hubungan intim.

VITAMIN A
Membantu mengawal sintesis hormon progesteron, yang penting dalam mewujudkan perasaan berkasih-sayang. Vitamin A juga penting dalam fungsi normal sistem pembiakan lelaki dan wanita.

ZINC
Diperlukan dalam proses penghasilan testosterone pada lelaki dan wanita. Kandungan zinc adalah paling tinggi dalam kelenjar prostate dan sperma. Kekurangan zinc boleh menjejaskan kualiti sperma, merendahkan potensi dan keinginan seks.

LAIN-LAIN
Magnesium – penting dalam penghasilan hormon seks dan neurotransmitter yang bertindak menggesa organ seks
Selenium – Penting dalam pergerakan dan pengeluaran sperma. Hampir separuh kandungan selenium dalam tubuh lelaki terdapat dalam testis dan saluran semen.

Kesimpulannya, ini adalah supplement suami dan isteri khas dari shaklee yang boleh diambil bagi memberi kesihatan dan tenaga yang optimum sepanjang anda melayari bahtera rumahtangga anda :

set-suami-isteri

  • Multivitamin with Iron/ Vitalea
  • B Complex
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Zinc

Jadual pengambilan lengkap akan diberi bersama pembelian melalui Ayen.

* Suka Ayen ingatkan bahawa vitamin-vitamin ini bukanlah ubat-ubatan seperti Viagra, pil Kuda ataupun ubat utk kuat xxxx. Ianya vitamin semulajadi, berfungsi untuk menjadikan badan sihat dan cergas dan the rest, let the nature take it course. Kerana Allah telah menjadikan lelaki untuk wanita, dan wanita untuk lelaki dan DIA jadikan kita  berpasang-pasangan supaya kita berasa aman dan tenteram.

Saya mendoakan agar kehidupan anda suami isteri sentiasa bahagia selalu. ❤

Jika memerlukan sebarang konsultasi dan tempahan contact saja Ayen. Free of charge bebeh.

Fadzrin Zainal (017-2071981)

Pengedar Shaklee KLCC, Keramat AU, Setiawangsa dan Wangsa Maju

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s